Naast de overheidskwestie, de vragen en woede onder de bevolking aldaar zijn we vooral bezig met de toekomst van Sichuan en wat de gevolgen zijn voor de jeugd. Zullen zij nu een achterstand krijgen omdat de opbouw daar erg langzaam gaat of kan er uit deze vreselijke gebeurtenis nieuwe kracht en energie onstaan voor nieuwe projecten?
De Chinese overheid trekt 462 miljard euro uit voor haar eigen economie. China wil de nieuwe werelde grootmacht worden, en zal dat waarschijnlijk ook wel lukken (economen voorspellen 2040). Maar door de grote verschillen in zo'n groot land is dat eigenlijk lastig voor te stellen. Aan de ene kant denken we aan de arme boeren op het platte land en anderzijds de welvaarende economie in grote steden als Shanghai en Hong Kong.
Die grote verschillen vind ik interessant en ik ben dan ook vooral benieuwd hoe de mensen in en rondom het Sichuan gebied hierover denken en vinden. Hoe staan zij tegenover de Chinese politiek op dit standpunt en wat zal dat met hun levens doen.

Op 22 mei zond Een Vandaag een pakkende reportage uit over Sichuan een jaar later. Deze reportage is hier nog te zien: http://player.omroep.nl/?aflID=9528260&start=0:18:51&end=0:27:31
Over drie weken zal ik het door mijn eigen lens zien... Kloppen de vooroordelen, worden mijn vragen beantwoord en zijn er echt nieuwe kansen voor de jeugd in Sichuan?